Delta Dunarii – un “must see”- mi-a chemat de cativa ani pașii însă am preferat s-o subclasez în lista cu locurile pe care voiam sa le vizitez. Pană în această vară mi s-a parut mult prea accesibila pentru un punct de atractie turistica, singura opreliste fiind zvonurile despre tantari nesatui – un mit spulberat.
Am plecat din Suceava pe la 12 P.M., in jurul orei 05 A.M. am traversat Dunarea cu bacul din Braila, iar pe la 08 A.M. am ajuns in Murighiol, Tulcea unde am parcat pentru o saptamană mașina și am pornit cu barca, care ne aștepta, spre pensiunea în care urma să ne cazăm.
La primul “contact” cu Delta am fost usor indignat: este o regiune de mare frumusețe turistică și de un real interes științific, rezervația Biosferei Delta Dunarii se află pe locul 5 între zonele umede ale Terrei și pe locul 2 în Europa, dar ca importanță ecologică este a 3-a din lume, însă nu poți să nu observi gardurile cu vopseaua coșcorovită a caselor, așezămintele sărăcăcioase, oamenii arși de soare și de vant, dar cu zâmbetul pe buze și cu un bun simț intact…
Transportul cu barca până la pensiune a durat aproape 2 ore și a fost un bun prilej pentru a observa o mulțime de canale, rezultate prin regularizarea cursurilor și lacuri. Rezervație naturală unica în Europa și atracție turistică majora, Delta Dunării reprezintă un paradis al florei și al faunei cu peisaje nealterate de intervenția omului. Este ambientul natural de viața pentru o multitudine de specii vegetale și animale. Nu întamplător pasările sunt cele care au creat faima deltei, cunoscută, înca de la începutul secolului ca un paradis avian. Primăvara și toamna se pot întalni aproape 300 specii de păsări, multe dintre ele migratoare. Noi am identificat cu usurință cormorani, stârci, vulturi pescari, egrete, lopătari, rașe, gâște, pescaruși, prepelițe, lebede. Cel mai mult ne-a bucurat întalnirea unei colonii de pelicani pe care i-am putut admira îndeaproape; zborul acestora e un adevarat spectacol. Oboseala și razele soarelui mă împiedicau pe alocuri să privesc orizontul ce nu se mai termina în albastru. Cu toate acestea, fiecare canal pe care intram cu barca ne facea mai atenti, mai concentrati, mai dornici să descoperim viețuitoare pe care le-am văzut pană atunci numai la muzee, la televizor și prin cărți. Natura ne dezvăluia salciile ce se închinau apei, frasini, arini și, bineînțeles, numeroase plante agățătoare. Papura, rogozul se amestecau cu stuful. Cel mai mult mi-au plăcut însa nuferii albi și galbeni. În plus, multitudinea speciilor de pești transforma Delta într-un paradis al pescarilor.
În spatele pensiunii unde eram cazați trecea un canal unde am pescuit și am prins numai roșioare (aproximativ 4kg). Am negociat însa cu un pescar local ce ne-a dus pe Lacul Isac unde am prins cel putin 10 kg de biban și știucă.
Noi ne-am cazat la Pensiunea Eden și sunt convins că am facut o alegere reușită. Recomand pentru cazare Delta Dunarii! În camere exista aer conditionat, televizor, telefon și frigider. Are centrală termică ce asigură permanent apa caldă și încalzire pe timpul perioadelor friguroase. Pe langă cele 10 camere spațioase, există și 2 apartamente, ideale pentru familiile ce vin cu niște copii.
Pensiunea Eden, Cazare Delta Dunarii este situată în Crișan, localitate în care se bifurcă, cel mai adesea, majoritatea escapadelor în Delta Dunării.
Masa se poate servi la restaurant sau pe terasa iar specialitățile din pește sunt un deliciu chiar și pentru cei mai pretențioși gurmanzi. Așa cum era de așteptat, aici am mâncat cel mai gustos borș de pește, icre, chiftele de pește, pește umplut cu ciuperci, știuca umplută, pește la grătar, saramură de pește, scrumbie marinată, etc.
Zilele se pot alterna frumos: o zi de plajă la pensiune (pe șezlonguri confortabile), o zi plimbare cu barcș, o zi la pescuit, o alta la Sulina (unde se poate vizita Farul Vechi care, sincer, mie nu mi-a plăcut, și se poate face plajă în Marea Neagră), o zi de mers la padurea Letea. În plus, într-un astfel de peisaj apusul e extraordinar. Țânțarii, după cum am precizat și mai sus, vor rămâne -pentru noi, cel puțin-un mit. Plecând cu niște copii mici, m-am ,,înarmat” cu tot felul de spray-uri și loțiuni pe care nu le-am folosit.
O zi linistită se poate încheia cu o partida de darts, șah, table, carți sau remi ori cu o conversație linistită la bar ( povești pescărești ). Jocurile sunt puse la dispoziția clienților de către proprietarii pensiunii gratuit.
Delta Dunării, inedită, rămâne, pentru mine, cel putin deocamdată, locul în care am înțeles adevarata semnificație a termenului “odihnă”.
2 Comments
Avem o tara minunata!
Prea frumoasa tara asta si pozele la fel 😉